Tekstgrootte
kleiner groter

Waarom is er een jongerenombudsman?

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp en vele andere taken op het gebied van jeugd. De gemeente Groningen wil graag dat er naar jongeren wordt geluisterd. Daarom heeft ze een jongerenombudsman aangesteld. De jongerenombudsman biedt jongeren, ouders, verzorgers en professionals een luisterend oor. Ook ziet ze erop toe dat er rekening wordt gehouden met de rechten van kinderen in de jeugdhulp en andere voorzieningen voor jongeren in Groningen.

Samen met de kinderburgermeester en de Raad van kinderen zorgt de jongerenombudsman ervoor dat de stem van jongeren in de gemeente Groningen wordt gehoord. Zij zien erop toe dat de gemeente de rechten van kinderen serieus neemt en opkomt voor de belangen van jongeren. Dat kan alleen maar als de gemeente Groningen weet tegen welke problemen jongeren aanlopen. Dus laat van je horen en vertel jouw verhaal. De jongerenombudsman kan daarmee een duidelijk signaal afgeven aan de gemeente. Zo kan Groningen nog een betere en fijnere stad worden voor de jeugd.  

Onafhankelijk onderzoek
De jongerenombudsman heeft niet altijd een probleem nodig om onderzoek te doen. Bij signalering van misstanden is ze bevoegd deze te onderzoeken en daarover te rapporten. Vandaar dat de jongerenombudsman in gesprek gaat met kinderen, ouders, verzorgers en professionals om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om op die manier de zorg voor kinderen en jongeren in de gemeente Groningen te verbeteren.

Wethouder Mattias Gijsbertsen legt op RTV Noord uit waarom de gemeente Groningen een jongerenombudsman heeft gezocht. Beluister het fragment op RTV Noord.

Deel deze pagina op

Nieuws

Marike Klappe stopt als jongerenombudsman

14 februari 2019

Met ingang van 1 maart 2019 is Marike Klappe gestopt met haar werkzaamheden als jongerenombudsman voor de gemeente Groningen.

lees verder »

Internationale dag rechten van het kind

14 november 2018

Op woensdag 20 november 2018 lopen jongerenombudsman Marike Klappe en kinderburgemeester Jouayria Ouarraoui het kinderrechtenpad.

lees verder »

Kick-off Aanpak kindermishandeling

14 november 2018

Maandag 19 november 2018 vindt de kick-off Aanpak kindermishandeling plaats.

lees verder »

Verzet begint niet met grote woorden

05 september 2018

Marike Klappe lichtte in haar toespraak op 5 mei één van de universele rechten van het kind uit: het Recht op een eigen mening.

lees verder »

Koffie met de jongerenombudsman onder de Martinitoren

06 augustus 2018

Een artikel over kinderrechten op lokaal niveau.

lees verder »