Tekstgrootte
kleiner groter

Rechten van kinderen

De jongerenombudsman zorgt ervoor dat kinderen in Groningen weten dat ze speciale rechten hebben.

Ieder kind heeft het recht om veilig en gezond op te groeien, om naar school te gaan, om liefde, aandacht en verzorging te krijgen. Ook hebben kinderen recht op hulp en bescherming als ze ziek zijn of problemen hebben. Die rechten gelden voor alle kinderen, waar je ook vandaan komt, of je nu arm of rijk bent, gelovig of niet. Er zijn kinderen die het extra moeilijk hebben. Bijvoorbeeld kinderen met een beperking of kinderen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Die kinderen hebben recht op extra bescherming en hulp.

Alle mensen hebben rechten: de mensenrechten. Maar kinderen zijn kwetsbaarder. Volwassenen nemen beslissingen voor en over kinderen. Daarbij moeten ze altijd rekening houden met wat het beste is voor de kinderen en jongeren zelf. Het is belangrijk dat volwassenen goed naar hen luisteren en rekening houden met hun mening. Daarom hebben alle kinderen speciale rechten. Dat zijn de rechten van het kind. Die gelden voor iedereen die jonger is dan 18 jaar.

De rechten van kinderen zijn opgeschreven in het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind’. Kijk voor het Verdrag en meer over de rechten van kinderen op:

Meisjes met toeter

Leeftijdsladder

Naast deze rechten staat er in de wet wat kinderen en jongeren mogen of moeten op een bepaalde leeftijd. De nationale kinderombudsman heeft een overzicht gemaakt van deze rechten op de verschillende leeftijden: de leeftijdsladder.

Deel deze pagina op

Nieuws

De jongerenombudsman houdt spreekuur bij WIJ Lewenborg

07 november 2018

Op woensdag 14 november 2018 houdt de jongerenombudsman spreekuur bij WIJ Lewenborg van 9.00 - 10.30 uur.

lees verder »

De jongerenombudsman houdt spreekuur bij WIJ Selwerd

05 november 2018

Op woensdag 7 november 2018 houdt de jongerenombudsman spreekuur bij WIJ Selwerd van 14.00 - 15.30 uur.

lees verder »

Verzet begint niet met grote woorden

05 september 2018

Marike Klappe lichtte in haar toespraak op 5 mei één van de universele rechten van het kind uit: het Recht op een eigen mening.

lees verder »

Koffie met de jongerenombudsman onder de Martinitoren

06 augustus 2018

Een artikel over kinderrechten op lokaal niveau.

lees verder »

Jongerenombudsman bereikbaar via WhatsApp

06 augustus 2018

Marike Klappe is via WhatsApp bereikbaar op 06-10 437 415. Zij luistert goed naar je verhaal en zoekt samen met jou naar een oplossing.

lees verder »